Centru de traduceri autorizate și interpretariat POLIGLOTIS Iași - Tel: +40 758745840 [languagelinks]
By :
Comment : 0

Curiozități lingvistive despre limba română

Știți care este cel mai lung cuvânt din limba română? Dar cel mai scurt? Știați că din cele cinci vocale se poate forma un singur cuvânt? În acest articol veți găsi răspunsul la aceste întrebări, precum și alte curiozități din limba română.

Așadar cuvântul cu cele mai multe litere, 44 în total, fiind totodată și cel mai lung cuvânt din limba română este pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza. Acest cuvânt reprezintă o boala de plămâni și se clasează pe locul 3 în topul celor mai lungi cuvinte din Europa. Fruntaș în acest top se află un cuvânt format din 79 de litere din limba germană, urmat de un cuvânt din limba turcă care are 70 de litere.

Dacă suntem la aceeași categorie “cel mai lung” trecem puțin prin geografie și ne oprim la localitatea cu numele cel mai lung, Streisângeorgiu din județul Hunedoara. La cealaltă extremă se află cel mai scurt nume de localitate din județul Salaj și anume satul Ip.

Dintre toate limbile europene, se poate spune faptul că doar în limba română, din 5 cuvinte care conțin doar vocale se poate forma o propoziție întreagă: “Oaia aia e a ei”.

De asemenea, cuvântul uiuiu este cel mai lung cuvânt format doar din vocale, iar cel mai lung cuvânt care cuprinde o singură consoană este acioaiei. Tot în limba română se găsește cuvântul înspre care este cel mai lung cuvânt care începe și se termină cu o vocală, iar în rest conține doar consoane.

Cuvântul similare este cel mai lung cuvânt compus numai din note muzicale, iar arbitrarietate este un cuvânt numit “tetraedru”, deoarece litera D se repeta o singura data, 2 litere E și I se repeta de 2 ori și 3 litere A, R și T se repeta de 3 ori. În afara de acest “tetraedru”, cuvintele cocontractantă și metamatematici se încadrează în aceeași categorie.

Cuvintele înfãțișând, îmbrãțișând cuprind în componența lor toate literele cu semne diacritice din alfabetul român (ã, â, î, o, ț).

În finalul acestui articol vă prezint partea amuzantă a limbii române, prin așa numitele palindromuri ( cuvânt sau grup de cuvinte care poate fi citit de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul). În mod sigur ne-am jucat în copilăria noastră cu palindromuri, însă fără a ști pe atunci cum se numesc aceste cuvinte. Iată câteva exemple de palindromuri:

  • Ele fac cafele;
  • Ai rămas acasă, Maria?
  • O ramă maro;
  • Era o tipă răpitoare!
  • Anuta Catuna – numele unei sportive (maratoniste) românce;
  • Anina, Apa, Dud, Sebes, Ses – localităţi româneşti cu nume palindromice;
  • Ada, Ana, Ava, Ene, Nan, Otto – prenume palindromice.

            BONUS! Pentru a vă stârni curiozitatea, trebuie să luați un calculator de buzunar și să tastați următorul număr: 31907018. Dacă veți întoarce calculatorul cu susul în jos o să constatați că apare cuvântul BIOLOGIE! Puteți face același lucru și cu numerele  71819173, 31907039, 31907017818 prin aceeași metoda și veți descoperi cuvintele ELIGIBIL, GEOLOGIE și BIBLIOLOGIE.

Axente Bianca

About the Author

Leave a Reply

*

captcha *

italyGermanfrenchEnglishromania